Alt du trenger å vite om BSU
BSU er en av de smarteste spareformene for unge. I denne artikkelen forklarer vi deg hva hva BSU er og hvordan du oppnår de beste fordelene knyttet til BSU. Vi forklarer deg også hvordan du kommer i gang med BSU-sparing.
Hva er BSU?
BSU står for BoligSparing for Ungdom og er en spareordning som de fleste banker i Norge tilbyr. BSU er en sparekonto hvor beløpene som settes inn gir skattefradrag. Renten på en BSU-konto er vanligvis betydelig gunstigere enn de banken tilbyr for vanlige høyrente- og sparekonti.
Fordeler med BSU sparing
Her er de viktigste fordelene med BSU:
- Skattefradrag: I 2022 kan spare inntil 27 500 kroner i året og du kan trekke fra opptil 5500 kroner i året på skatten. Disse beløpene er politisk bestemt og kan endre seg over tid.
- Renten er som regel høy sammenlignet med renten på vanlige spare- og kapitalkontoer.
- Du legger deg opp penger som du kan bruke som egenkapital i forbindelse med boligkjøp. Slik blir det enklere for unge å komme inn på boligmarkedet.
- Om du sparer jevnt over flere år, vil du bygge opp troverdighet hos banken og du vil kunne få bedre betingelser ved låneopptak senere.
Ulemper med BSU sparing
- Det er bare de som ikke eier bolig som kan få skattefradrag ved å spare i BSU.
- Dersom du ikke har inntekt får du heller ikke skattefradrag. Det frarådes å åpne en BSU-konto om du er under 17 år og ikke har skattbar arbeidsinntekt.
- Du kan ikke ta ut eller bruke pengene på det du vil. Pengene er bundet til boligformål.
- Du har ikke mulighet til å spare mer enn 27500 kroner per år og maksimalt 300 000 totalt. Dette er beløpene som gjelder i 2021. Merk at disse satsene bestemmes politisk og kan endre seg fra år til år.
- Det er ikke mulig å fortsette sparingen fra og med det året du fyller 34 år.
Hvorfor spare i BSU?
For å kunne kjøpe egen bolig, er det nå et krav om 15% egenkapital. Derfor er sparing blitt enda viktigere. Dersom du eksempelvis skal kjøpe en bolig som koster 2 millioner kroner, må du kunne stille med en egenkapital på 300.000 kroner. Med en full BSU-konto kan du dekke hele dette beløpet.
Ved å spare i BSU viser du banken at du både har evne og har viljen til å spare. Dette vil komme godt med ved opptak av lån. Å spare i BSU er også helt risikofritt, og det koster ingenting.
Du får skattefradrag på beløpet som du setter inn hvert år og renten på en BSU-konto er som regel god sammenlignet med andre typer bankkontoer.
BSU og skattefradrag
Dersom du har betalt inn på BSU-kontoen din i løpet av året, har du krav på 20 prosent av innbetalt beløp i skattefradrag. Per år kan du spare inntil 27500 kroner og få maksimalt 5500 kroner i fradrag på skatten. Disse tallene gjelder for 2021 og kan endre seg.
Bankene skal rapportere inn til skattemyndighetene hvor mye du sparer på BSU-kontoen i løpet av året, men feil kan i sjeldne tilfeller forekomme. Derfor kan det være lurt å dobbeltsjekke skattemeldingen om riktig beløp er innrapportert.
Vær obs på frikortgrensen
Selv om du har lønnsinntekt, må du være obs på frikortgrensen. Tjener du 60 000 kroner eller mindre i 2021, skal du ha et frikort. Da betaler du heller ikke skatt og vil heller ikke nyte godt av skattefradraget knyttet til Boligsparing for Ungdom.
BSU sparing – slik kommer du i gang
For å komme i gang med BSU sparing må du kontakte en bank og opprette en BSU konto. Selv om renten på BSU generelt er høy, er det også renteforskjeller mellom bankene. Derfor kan det være lurt å sjekke med flere banker for å finne den banken som kan gi deg de beste betingelsene. Banken du oppretter BSU konto i, trenger ikke å være din hovedbank.
Opprett en BSU konto – steg for steg
- Dersom du er under 18 må BSU-kontoen åpnes av dine foreldre eller verge, men det frarådes generelt å opprette Boligsparing for Ungdom dersom du er under 17 år og ikke har skattbar arbeidsinntekt.
- Finn den banken som gir de beste betingelsene (den høyeste renta) på BSU.
- Kontakt banken og opprett en konto. Du kan som regel opprette en BSU-konto online ved bruk av BankID.
- Etter at kontoen er opprettet, er det bare å starte sparingen.
- Du må ha arbeidsinntekt dersom du skal dra fordel av skattefradraget. I denne sammenhengen må du også være obs på frikortgrensen (60 000 kroner i 2021)
Her får du best BSU-rente
Oppdatert 04.10.2024
Hvordan spare i BSU?
Etter at BSU-kontoen er opprettet er det bare å begynne å spare. I 2021 kan du spare inntil 27 500 kroner.
Det er mange måter å komme i gang med BSU-sparing på:
- Dersom du allerede har oppsparte midler, for eksempel på en sparekonto, kan du overføre penger til BSU-kontoen din med en gang.
- Du kan sette inn gaver eller arv som du mottar i løpet av året.
- For å få skattefradrag må du ha lønnsinntekt. Du kan sette inn penger på BSU når som helst i løpet av året, men om du har mulighet til det, bør du sette opp en fast spareavtale fra din lønnskonto til din BSU konto. Slik går sparingen automatisk og du slipper å tenke på å overføre penger før året er omme.
Hva kan BSU-pengene brukes til?
Dette kan du bruke pengene fra BSU-kontoen til
- Pengene fra din BSU-konto kan brukes til egenkapital ved boligkjøp, nedbetaling av boliglån eller ved kjøp av byggetomt.
- Pengene kan brukes til oppussing, vedlikehold av boligen din, og også påbygging.
- Du kan bruke pengene til bygging av garasje.
Du er selv ansvarlig for å bruke BSU-pengene riktig. Dersom du bruker pengene til formål som ikke er godkjent av skattemyndighetene, må du betale tilbake det du har fått i skattefradrag i forbindelse med sparingen.
Etter at du har begynt å bruke BSU-pengene kan du ikke spare mer på BSU-kontoen din, men pengene er ikke låst før ved årsskiftet. Derfor kan du når som helst ta ut penger fra BSU-kontoen som du har satt inn i løpet av året, så lenge dette skjer før årsskiftet.
Bruk alltid full totalkvote av BSU
Dersom du ikke har brukt full kvote innen BSU når du kjøper bolig, lønner det seg å fortsette BSU-sparingen til full kvote er nådd. Skattefordelene knyttet til BSU-kontoen gir nemlig en høyere avkastning etter skatt enn rentene som du betaler på et vanlig boliglån. .