Crowdlending har blitt en ppulær metode for å få mer igjen for sparepengene sine i Norge. Med flere selskaper som tilbyr inntil 15 % rentegodtgjørelse per år, er det ikke rart at mange privatpersoner og aksjeselskaper ser på folkelån som et godt alternativ som et spennende sparealternativ. Men hva er egentlig crowdlending, og er det noen ulemper med dette? Her skal vi gå gjennom alt du trenger å vite om norsk crowdlending.
Hva er Crowdlending?
Crowdlending er folkefinansiering av lån, også kalt peer-to-peer-utlån. Crowdlending heter folkelån på norsk, og betyr at flere investorer går sammen for å finansiere bedrifter eller privatpersoner som trenger penger. Et av de mest populære investeringene er eiendomsprosjekter og bedrifter som trenger startkapital til prosjekter. Avkastningen på disse prosjektene kan variere fra 5 til 15 prosent i årlig avkastning til investorer. Det er flere selskaper i Norge som tilbyr crowdlending, og du kan selv velge hvilke prosjekter du ønsker å investere pengene dine i.
Slik foregår Crowdlending i Norge
Med denne finansieringsmodellen skaffer låntakere midler fra støttende investorer med en forpliktelse om å betale dem tilbake innen en angitt tid. Med andre ord er det lån som er oppnådd direkte fra enkeltpersoner og aksjeselskaper. Her er prosessen:
Trinn 1: Registrer deg på en Crowdlending plattform
På samme måte som med folkefinansiering, foregår crowdlending på en dedikert plattform hvor du kan velge prosjektene du ønsker å støtte. Enkeltpersoner og bedrifter legger ut prosjektene sine sammen med en detaljert beskrivelse på plattformen. Crowdlending-plattformen vurderer deretter prosjektrisiko og låntakers kredittvurdering. Basert på denne vurderingen blir prosjektet tildelt en årlig rente og tilbakebetalingstid.
Trinn 2: Finn beste crowlending plattform som passer for deg
Her har vi listet opp tre av de mest populære aktørene på det norske markedet:
- Monio: Selskapet har mange gode kundeerfaringer og har et bredt utvalg av eiendomsprosjekter du kan investere pengene dine i. Du kan velge prosjekter med årlig avkastning fra 5 til 15 % på pengene dine. Plattformen er enkelt å bruke, og du kan enkelt velge beløp fra 1000 kroner og oppover. Selskapene som søker om lån gjennom Monio blir nøye gjennomgått før de blir lansert på nettsidene for å sikre at investorer får tilbake pengene sine.
- Kameo: Et konkurrerende selskap av Monio som også satser først og fremst på eiendomsprosjekter. Her får du god oversikt over hvilken risikoklasse de forskjellige investeringsobjektene har, og hvem som søker om lån. Du kan investere fra 500 kroner og oppover og eiendomsprosjektene gir som regel 12 til 15 % rente i årlig avkastning.
- Perx: Selskapet fokuserer mest på utlån til privatpersoner som trenger finansiering av bolig og rydde opp i gjeld ved å refinansiere dyre lån. Perx har et godt rykte på seg og mange gode kundeerfaringer på Trustpilot som viser at de er nøye med å gjennomgå lånesøkere på plattformen.
Trinn 3: Finn prosjektene som er mest interessant
Når søknader blir godkjent blir den publisert i prosjektkatalogen over akrive investeringsobjekter. Her kan du se en detaljert beskrivelse av låntaker, ønsket lånebeløp, årlig avkastning og løpetid.
Deretter velger du et et prosjekt å investere i, enten det er hele lånebeløpet eller en del av den. Låntakeren er ansvarlig for å tilbakebetale finansieringen og avtalt rente i løpet av en fastsatt periode, og plattformen tar en liten avgift for tjenestene.
Her er det viktig at du ikke satser alle pengene dine på én hest. Det kan være at enkelte som misligholder lånet, og du bør derfor spre sparepengene dine over flere låntakere.
Hva er forskjellen på Crowlending og Crowdfunding?
Før du setter i gang å investere penger, er det viktig å skjønne forskjellen mellom crowdfunding og crowdlending, da dette er nødvendigvis ikke det samme.
Crowdfunding er en finansieringsmetode der enkeltpersoner eller bedrifter søker å samle inn penger for et prosjekt, en idé eller en produktutvikling. Folk som donerer eller investerer i crowdfunding-kampanjen, gir ofte penger uten forventning om økonomisk avkastning.
De støtter prosjektet av sympati eller interesse. Crowdfunding kan brukes for kunstprosjekter, veldedige formål, oppstart, produktlanseringer og mer. Et godt eksempel på dette er Spleis fra Sparebank 1 som ikke gir noe godtgjørelse for å støtte prosjekter.
Crowdlending derimot, er en finansieringsmetode der enkeltpersoner eller bedrifter låner penger direkte fra andre enkeltpersoner eller investorer gjennom en online plattform. Her får investorer en godtgjørelse for å støtte prosjektet i form av renter. Låntakere forplikter seg til å tilbakebetale lånet i henhold til avtalt tid og en fastsatt rente. Crowdlending brukes ofte for personlige lån, forretningslån eller prosjektfinansiering.
Hva er fordelene med Crowdlending?
Fordelene med Crowdlending for norske bedrifter og privatpersoner er mange, både for investorer og låntakere. Her har har vi listet opp noen av de viktigste fordelene for både låntakere og investorer:
Fordeler for investorer:
- Diversifisering: Crowdlending gir investorer muligheten til å spre risikoen ved å investere i flere forskjellige lån. Dette kan bidra til å redusere risikoen for tap.
- Passiv inntekt: Investorer kan tjene passiv inntekt gjennom renteinntekter fra folkefinansierte lån. Dette kan være en måte å diversifisere porteføljen og øke inntektene.
- Lavere inngangsterskel: Crowdlending gir vanlige mennesker muligheten til å investere i lånemarkedet med relativt lave beløp, og er mer tilgjengelig enn tradisjonelle investeringsmuligheter.
- Tilgang til mange lånesøkere: Investorer kan velge å støtte en rekke forskjellige lånesøkere inkludert privapersoner, småbedrifter, eiendomsforvaltere og mer.
- Støtte hjertesaker: Noen crowdlendingplattformer tilbyr muligheten til å investere i prosjekter som støtter sosiale eller miljømessige formål, noe som kan appellere til investorer med et samfunnsbevisst perspektiv.
Fordeler for låntakere:
- Enklere tilgang til finansiering: Crowdlending gir en alternativ kilde til finansiering for enkeltpersoner og småbedrifter som kanskje har vanskeligere for å få lån fra tradisjonelle finansinstitusjoner.
- Raskere finansiering: Det er ofte raskere søknadsprosesser og godkjenning enn hos tradisjonelle långivere, noe som kan være viktig for prosjekter som krever midler umiddelbart.
- Konkurransedyktige renter: Crowdlending gir ofte konkurransedyktige renter sammenlignet med tradisjonelle lån, spesielt for låntagere med god kredittverdighet.
Ulempene med crowdlending du bør være klar over
Mens crowdlending kan tilby konkurransedyktige renter for mange låntakere, kan rentene være høyere enn de som tilbys av tradisjonelle banker for låntakere med lav kredittverdighet eller risikofylte prosjekter. Plattformen kan også ha begrensninger på hvor mye du kan låne, og dette kan begrense evnen til å finansiere store prosjekter eller behov.
Investorer risikerer å tape pengene sine på enkelte prosjekter dersom låntaker ikke har mulighet til å tilbakebetale lånet. Mangel på diversifisering i porteføljen kan også være et risikomoment. Selv om crowdlending gir muligheten til å spre risikoen ved å investere i flere lån, kan noen investorer ende opp med å konsentrere investeringene sine på en plattform eller innenfor en sektor, noe som øker risikoen hvis sektoren står overfor problemer. For eksempel om eiendomsmarkedet i Norge opplever en stor nedtur og alle dine investeringer er i denne sektoren.
Crowdlendingplattformer er heller ikke immune mot økonomiske eller regulatoriske problemer. Hvis plattformen går konkurs eller opplever problemer med nye lovreguleringer innen peer-to-peer lån, kan dette påvirke investorenes midler negativt.
Er crowdlending noe for deg?
Det finnes mange solskinnshostoreier om hvordan nordmenn har tjent gode renter på å investere i folkefinansierte lån. Men er du ny i faget er det viktig at du leser gjenom denne artikkelen nøye for å unngå å gjøre for mye feil i begynnelsen. Det er mange fallgruver. Derfor bør du være sikker på at du diverifierer pengene dine i flere forskjellige selskaper og sektorer, og vurderer nøye de prosjektene du ønsker å investere penger i.