Gull er ansett som en av de sikreste investeringene du kan gjøre. I hundrevis av år er dette edle metallet fungert som beskyttelse for inflasjon, og regnes som en sikker havn når det er usikkerheter i finansmarkedene. Men hvor kan du kjøpe gull trygt i Norge, og finnes det alternativer utenom å investere i gull i fysisk form? Her skal vi gå gjennom hvilke forskjellige alternativer du har for å handle gull i Norge, og i tillegg får du vite mer om fordelene og ulempene med de forskjellige handelsformene.
De 3 vanligste metodene for å kjøpe gull i Norge
Ønsker du å stue unna pengeverdier over lang tid, eller vil du utnytte deg av de store prisbevegelsene de siste årene? Det finnes løsninger for dem som tenker å investere pengene sine i dette edle metallet på både kort og lang tidshorisont. Her er de beste 3 alternativene:
1. Kjøpe fysisk gull i Norge
Det finnes flere anerkjente nettbutikker hvor du kan kjøpe gullmynter eller gullbarrer enkelt på mobiltelefonen hjemme. Noen av de mest kjente butikkene er Gullbanken.no og GoldSource.no.
Dagens pris: gull og gullmynter i Norge
Fordelene med å kjøpe fysisk gull:
- Du trenger ikke å betale skatt av avkastningen på gullmynter
- Det er enkelt å bestille og få gullet levert hjem til deg
- Du kan kjøpe gullmynter momsfritt i Norge
Ulemper:
- Du trenger en god og trygg lagringsplass hvis du skal handle i store kvanta
- På gullbarrer må du betale 25 % moms i tillegg
Når du kjøper gull i Norge er det altså en fordel å kjøpe gullmynter fremfor gullbarrer. Derfor selger forhandlere i Norge stort sett bare gullmynter. Men skal du kjøpe inn store kvantum er det risikabelt og utfordrende å ha dette oppbevart hjemme.
Du kan selvfølgelig leie safe i banken, men det finnes også bedre løsninger på dette i utlandet. Det er mulig å kjøpe fysisk gull og oppbevare beholdningen i store hvelv over hele verden. Hvis du er mer interessert i en slik løsning kan du besøke GoldSilver.com som både kjøper, selger og oppbevarer gullet for deg.
2. Investere i gull med ETF
For å tjene penger på at gullprisene går oppover for tiden, trenger du nødvendigvis ikke å kjøpe det underliggende metallet. Du kan velge ETF-handel, Exchange Traded Fund, istedenfor. Disse fondene kan bestå av både gullpriser, aksjer i gruveselskaper og andre typer råvarer. For å forklare dette enkelt kjøper du en andel av gullbeholdningen i fondet. Når du selger gullet går beholdningen tilbake til eieren av fondet, og slipper derfor å lete etter en kjøper for å få best pris. Om du ønsker å investere i gull på denne måten kan du se på ETF-utvalget på Nordnet.no.
Fordeler med å kjøpe gull med ETF handel
- Du trenger ikke å bekymre deg over oppbevaringsplass og sikkerhet
- Handelen foregår etter spotpris, og du betaler en lav kurtasje per handel
- Du kan selge unna ETFer med en gang om markedet går nedover
Ulemper:
- Du må betale skatt på realiserte gevinster når du selger en ETF
- Å kjøpe og selge en ETF innebærer noe høyere risiko enn å kjøpe fysisk gull
Det er flere fordeler enn ulemper med å handle gull gjennom ETF-handel fremfor å kjøpe fysisk gull. Men ulempene kommer når du først skal selge beholdningen. Da må du betale skatt på avkastningen.
Skattesatsene for verdipapirer er noe komplisert i Norge, og har en varierende sats hvert eneste år. Du kan finne mer informasjon om skatt på verdipapirer på Skatteetatens nettsider.
Før du kjøper deg inn i et fond er det viktig at du ser på utviklingen av fondet over tid. Husk at du ikke bare kjøper den underliggende gullprisen, men også aksjer og kanskje til og med andre råvarer som fondet investerer i. Derfor er det mer risikabelt å kjøpe fysisk gull om fondet har gjort dårlige kjøpebeslutninger.
3. Kjøpe gull med CFD-handel
CFD-handel er perfekt for deg som kun ønsker å handle i en kortsiktig periode. CFD blir referert til som en derivat i Norge, og gjenspeiler prisen av den underliggende aksjen, råvaren eller indeksen du vil kjøpe eller selge andeler av. Men du kjøper ikke det underliggende verdipapiret eller råvaren, og kan fritt selge unna beholdningen når du ønsker det.
Alternativet er veldig populært blant daytradere som har kortsiktige mål. De kan til og med låne mer penger i forma “giring” for å få en større eksponering i markedet. To av de mest kjente markedene for CFD-handel i Norge er IG.com og eToro.com som har et enormt utvalg av derivater innen aksjer, råvarer og indekser.
Fordeler med CFD-gullhandel
- Du handler gullpriser ut i fra spotprisen og betale en liten “spread” per handel
- Du kan tjene penger om gullprisen både stiger og faller
- Transaksjonen utføres enkelt på din egen handelsplattform på mobil eller PC
Ulemper:
- Du betaler en viss rente for å holde på posisjonen over lengre tid
- Giring kan være en fordel for å vinne mer, men det kan også føre til større tap
En av de største fordelene med CFD-handel er at du kan tjene penger dersom gullprisen stiger eller faller. For å få fortjeneste på å selge gull, bruker du en strategi som kalles for “shorting”. Det fungerer slik at du selger gull til en høy pris, og deretter satse på å kjøpe det tilbake igjen til en lavere verdi dersom gullprisen går ned. Heldigvis trenger du ikke å finne en kjøper for gullet ditt, da dette går helt automatisk på handelsplattformer.
Som nevnt tidligere kan du også øke din eksponering ved å gire et større beløp enn det du har på din konto. Om du for eksempel har 10.000 kroner på en handelskonto, kan du velge å handle for 100.000 kroner istedenfor ved å gire beløpet. Da kan du potensielt få 10 ganger mer i gevinst når du selger, eller du kan tape 10 ganger mer om du tar feil.
Derfor er det viktig at du setter deg inn i hvordan gullprisene fungerer først, og lærer deg god risikostyring om du skal handle korte posisjoner i markedet ofte.
Er det best å investere i fysisk gull eller derivater?
Det er viktig å tenke over hvor lenge du ønsker å sitte på beholdningen. Når du kjøper fysisk gull kan det være mange ekstrakostnader forbundet med lagring og oppbevaring. Derfor vil det også ta lengre tid før du vil se noe avkastning på investeringen din. Ved å handle ETFer eller CFD, har du ingen bekymringer med oppbevaring, tyveri eller å selge gullbeholdningen. Du kan enkelt styre handelen selv på enkle handelsplattformer.
Men om du tenker langsiktig, er det å kjøpe fysisk gull det beste alternativet. I tillegg slipper du å betale skatt når du kjøper og selger gullmynter i Norge, og det er relativt lett å selge unna gull til forhandlere. For tryggere oppbevaring kan du vurdere å plassere myntene i en bankboks, så ta kontakt med lokalbanken fremfor å sitte på en stor beholdning av gull hjemme.
Gull er en god investering under uro i finansmarkedene
Historisk sett har gull prestert godt under urolige forhold som krig, pandemier, og når aksjemarkedene stuper. For eksempel steg gullprisen med mer enn 25% i løpet av finanskrisen i 2008, mens aksjemarkedene opplevde store fall. I tillegg økte gullprisen med over 30% under COVID-19-pandemien i 2020 da verdensøkonomien ble rammet hardt.
Gullets evne til å beholde verdien sin under usikre forhold gjør det svært attraktivt for investorer som søker stabilitet i sine porteføljer. Mens aksjer og andre finansielle instrumenter kan være utsatt for store svingninger under politisk uro, har gull vist seg å være mer motstandsdyktig. Dette gjør det til et verdifullt tillegg til en balansert portefølje, spesielt når økonomiske usikkerhetsfaktorer truer.