Ifølge Monio sine nettsider er det over 1 milliard kroner fordelt på 106 investorer som har investert i eiendomslån gjennom Monio. Crowdlending-plattformen går så det suser, og stadig flere er interessert i å få mer ut av sparepengene sine i form av crowdlending av eiendomsprosjekter.
Men har Monio gode erfaringer fra kunder, og hvordan kommer du i gang med å investere? Her skal vi gå gjennom alle detaljer om hvordan Monio fungerer, og hvordan du kan komme i gang med å investere pengene dine i sikre eiendomsprosjekter i Norge.
Kan vi anbefale å bruke Monio?
Ut ifra kundeerfaringer er det Monio som tilbyr flest eiendomsprosjekter å investere i. Dette er en stor fordel i og med at du kan spre risikoen din over mange forskjellige prosjekter. Men vær nøye med å velge de eiendomsprosjektene du har mest tro på, da ikke alle er lønnsomme. Eiendomsinvestering innebærer bestandig noe risiko for tap.
Hvem er Monio?
Monio er en norsk crowlending plattform som lar deg tjene penger på eiendomslån. Norske firma kan søke om lån til eiendomsprosjekter, og de skal tilbakebetale gjelden innen 6 til 36 måneder. De som investerer i disse prosjektene kan selv velge hvilke prosjekter de ønsker å satse pengene sine på. Alle prosjekter har en viss risiko. Dess høyere risiko, dess høyere fortjenesten dersom låntaker betaler tilbake pengene. Enkelte prosjekter kan gi inntil 15 % rente på investeringen.
Slik investerer du i eiendomslån hos Monio
For å gjøre det enkelt for deg å forstå hvordan crowdlending med Moneo fungerer, har vi laget en trinnvis guide til hvordan plattformen fungerer.
Trinn 1: Opprette en kundeprofil
For å opprette en ny kundeprofil går du til https://www.monio.no/registrer hvor du kan enten verifisere deg selv via Facebook eller din e-postadresse. Du bekrefter deretter identiteten din med BankID. Inne på profilen din kan du velge om du skal investere som privatperson eller aksjeselskap.
Trinn 2: Finn potensielle investeringer
Når du har verifisert din konto får du opp en liste over eiendomsprosjekter som trenger finansiering. Disse er klassifisert ut fra risiko, og hvor mye forventet avkastning du kan få på hvert enkelt prosjekt. Renten du får er avhengig av risiko på prosjektet.
Trinn 3: Spre kapitalen over flere prosjekter
Lag en liste over prosjekter du ønsker å finansiere, og deretter velger ønsket beløp du vil investere på hvert prosjekt. Vi anbefaler at du velger flere i forskjellige risikoklasser, og vekter prosjekter med lav risiko. Årsaken er at det er mer sannsynlig at Monio får tilbake pengene sine på disse prosjektene.
Trinn 4: Betal investeringene dine
Når du har valgt prosjektene du vil investere penger i, betaler du pengene i din nettbank. Du får opplyst kontonummer og KID-nummer som du skal bruke for å betale inn pengene. Monio vil da overføre pengene til låntakere du ønsker å finansiere. Rentegodtgjørelsen blir utbetalt så snart investor har betalt tilbake gjelden sin til Monio.
Monio Kundeerfaringer
Over 60 % av kundeerfaringer på Trustpilot gir 5 stjerner til Monio. Ut i fra kundeomtalene er dette en enkel og brukervennlig plattform for investering i låneavtaler. Med et stort utvalg av prosjekter å velge mellom, er det også veldig enkelt å spre risikoen sin over flere prosjekter. Over. Nedenfor kan du lese noen av kundeanmeldelsene som vi har hentet fra Trustpilot:
Derimot har selskapet i den siste tiden fått mange negative tilbakemeldinger etter overganger fra Monner til Monio. Moner ble oppkjøpt av SR-bank i 2019, og har 100 % eierskap i selskapet. På grunn av høy misligholdelse av gjeld i 2023, blir Monio antageligvis solgt til Folkeinvest, som er en kjent crowdlending plattform i Norge som fokuserer på investering i startups..
Det er derimot ikke slik at alle avtaler misligholdes, men investeringene du gjør på Monio bør vurderes nøye gjennom. Ikke sats kun på prosjekter med høy risiko på grunn av høyere avkastning.
Vanlige pørsmål angående Moneo Crowdlending
For at du skal gjøre et enklere valg om du skal benytte deg av Monio, har vi svar på typiske spørsmål rundt eiendomsinvestering og hvordan crowdlending fungerer.
Hva skjer om prosjektet ikke blir fulltegnet?
Hvert lån er oppgitt med en tegningsperiode. Om prosjektet ikke blir 100 % finansiert innenfor denne tidsfristen, og låntaker ikke aksepterer det reduserte lånebeløpet, trenger du ikke å akseptere låneavtalen. Da kan du heller flytte midlene til et annet prosjekt i Monio-systemet, eller du kan velge å få tilbakebetalt pengene.
På Monio sine nettsider kan du følge med på hvor mye som allerede er investert i prosjektet. Et godt tips er å velge låneavtaler som allerede har mange investorer, slik at du ikke sitter og venter i evigheter før pengene blir utbetalt til låntaker, og du kan begynne å tjene penger.
Hvor lenge binder jeg meg til låneavtalen?
Låneavtalene er på mellom 6 til 36 måneder avhengig av lånets størrelse og låntakerens betalingsevne. Dette er ikke inkludert i tegningsperioden som også kan ta 30 dager før låntaker har fått inn alle midlene de trenger. Derfor må du velge låneavtalene som passer best i forhold til din spareplan. Du må være sikker på at du ikke har behov for disse pengene i løpet av låneperioden. Om ikke kan det ta lang tid før du kan få utbetalt pengene.
Du kan selge unna dine låneandeler til andre investorer. Da må du kontakte Monio slik at de kan finne en kjøper for deg på plattformen. Det er derimot ingen garantier for at de finner noen å selge din låneandel til.
Må jeg betale skatt på avkastningen?
Det er skatt på gevinsten på eiendomsinvesteringer. Skattesatsen per dags dato ligger på 22 %. Du trenger ikke å rapportere dette selv, da Moneo har plikt til å rapportere dette for deg på alle renteinntektene du har fått på eiendomsprosjekter du har investert i.
Moneo Sparekonto
Hvis du ikke er interessert i å binde pengene dine i låneavtaler, kan Moneo også tilby sparekonto med gunstige betingelser. Riktignok får du ikke like stor avkastning på dette som eiendomsinvestering, men fordelen er at du kan disponere midlene dine slik du selv ønsker det.
Her er renter på sparekonto fra Monio
- Innskudd inntil 5 millioner kroner: 1.80 %
- Innskudd over 5 millioner kroner: 1,15 %
Hos Monio kan du altså kombinere en risikofri sparekonto sammen med investeringer i låneavtaler på eiendomsprosjekter. Men for tiden er det flere aktører som tilbyr langt bedre innskuddsrente på høyrentekontoer dersom du er villig til å sette av penger over lengre tid.
Crowdlending eller høyrentekonto?
Før du vurderer å investere i eiendomsprosjekter gjennom crowdlending selskapet Monio, bør du vurdere nøye hvilke prosjekter du vil finansiere. Se gjerne tallene på selskapene, og om disse er kjente og etablerte selskaper, og om de har jobbet lenge innen eiendomsutvikling.
Det norske eiendomsmarkedet er et veldig trygt marked med god vekst. Derfor kan crowdlending være veldig lukrativt dersom du gjør det riktig. Tar du derimot for høy risiko på porteføljen, er det mer sannsynlig at du vil investere i enkelte prosjekter som kanskje misligholder gjelden sin.
Om du ønsker å forvalte pengene dine med lav risiko, kan du for eksempel investere 20 til 30 prosent i eiendomsprosjekter, tilsvarende i aksjer, og resten settes på en høyrentekonto.