Porteføljeforvaltning er ikke bare relevant for institusjonelle investorer og profesjonelle fondsforvaltere, men også for enkeltpersoner som ønsker å optimalisere sine investeringer. Men koster det noe å benytte seg av forvaltningsrådgivere, og kan du stole på rådene du får? I denne artikkelen skal vi gjennomgå hvilke fordeler det er for privatpersoner å benytte seg av investortjenester, og hvorfor du kan ha tillit til rådene du får.
Rollen til en porteføljeforvalter
Du kan velge selv om du vil aktivt delta i beslutninger, eller du kan overlate jobben helt til din porteføljeforvalter. Har du innsikt i markedet og hvilke type investeringer du er interessert i, kan porteføljeforvalteren heller ta på seg en rådgiverrolle og veilede deg i hvilke muligheter du har. Du får innsikt i hvilke investeringsprodukter som er på markedet, og du kan som regel velge mellom flere alternativer ut ifra din risikovilje. I tillegg er det veldig enkelt i dag å få oversikt over alle transaksjoner som din forvalter gjør for deg ved å sjekke alle dine VPS-konti på nett, og gjøre justeringer i porteføljen din etter behov.
Dette kan en porteføljeforvalter hjelpe deg med:
- Ekspertise og erfaring: De er utdannet og erfarne fagpersoner innen finans og investeringer som har god oversikt over potensielle investeringsmuligheter for deg.
- Tilpasset rådgivning: Rådgiveren vil jobbe tett med deg for å forstå dine økonomiske mål, risikotoleranse og situasjon.
- Diversifisering: Du får hjelp til å bygge en diversifisert portefølje som spres over ulike typer verdipapirer, bransjer og geografiske områder.
- Aktiv Overvåking: De kan raskt tilpasse seg endringer i økonomiske forhold og gjøre nødvendige justeringer i porteføljen for å maksimere avkastning eller minimere risiko.
- Tilgang til ulike investeringer: Forvaltere kan gi tilgang til investeringer som ellers kan være utilgjengelige for vanlige investorer. Dette kan inkludere private equity, hedgefond og andre alternative investeringer.
Mange selskaper tilbyr også mye mer enn bare kapitalforvaltning, og kan hjelpe deg med alle aspekter rundt formuesforvaltning innen skatt, arv, og redusere utgiftsposter.
Å forvalte porteføljen selv krever arbeid og god innsikt
Det er mange som heller vil forvalte pengene sine selv, og i dag er det mange muligheter for dette. Du kan enkelt få tilgang til handelsplattformer for å kjøpe aksjer, fond, obligasjoner og mye mer. Men hvor flink er du til å styre risikoen selv, og får du til å distansere deg og ikke ha en emosjonell tilnærming?
I tillegg må du bruke mye tid selv på å analysere markedet, kjøpe inn aksjer og fond og kontinuerlig følge opp resultatene. Dette kan være svært tidkrevende dersom du har jobb og familieliv i tillegg til å måtte være din egen formuesforvalter.
Fordelene med å bruke en autorisert forvalter:
- Tidsbesparelse: Ved å delegere denne oppgaven til en porteføljeforvalter, frigjør du tid som kan brukes på andre aktiviteter.
- Emosjonell distanse: Investeringer kan være følelsesladet, spesielt i tider med volatilitet i markedet. En forvalter tar beslutninger basert på objektive analyser og strategier, noe som kan bidra til å unngå impulsive handlinger som følge av følelser.
- Risikostyring: Det er viktig å kunne å identifisere og håndtere risikoer i porteføljen din, og implementere strategier for å beskytte porteføljen mot uforutsette hendelser.
- Regelverks- og skatterådgivning: Formuesforvaltere har vanligvis innsikt i skatteregler og regelverk som kan påvirke dine investeringer. De kan gi råd om hvordan du kan optimalisere dine investeringer med hensyn til skatt.
Kan du stole på rådene du får?
Porteføljeforvaltere i Norge er underlagt strenge reguleringer gjennom Finaut-ordningen, og må være lisensiert av Finanstilsynet for å kunne drive med rådgivning. For å ivareta sikkerheten til privatpersoner som bruker rådgivningstjenester innen porteføljeforvaltning, kom det egne autorisasjonsordninger i 2017 for finansielle rådgivere. Brudd på regelverket kan føre til at rådgiveren mister lisensen.
Dette sikrer at de opererer i henhold til høye standarder og etisk atferd. De har en lovpålagt plikt til å handle i kundens “kundens beste”, som betyr at de må anbefale investeringer som passer for deg og dine mål, ikke for deres egen profitt.
Koster det noe å bruke en porteføljeforvalter?
Å få rådgivning fra forvaltningstjenester koster som regel ikke penger. En porteføljeforvalter får lønn ut ifra hvilke produkter de selger til deg. Som regel har de to forskjellige inntektskilder:
- Kurtasje: Når du aksepterer en avtale på å kjøpe andeler i fond eller andre verdipapirer, er det som regel en kurtasje som må betales for å kjøpe verdipapirene. Denne kurtasjen blir meglerens honorar.
- Avkastning: I enkelte tilfeller kan det også være en viss prosentandel av avkastningen på aksjekjøp eller andre investeringer som kommer porteføljeforvalteren til gode.
Derfor er det viktig at du selv går gjennom avtalene som en porteføljeforvalter ønsker å selge deg. I enkelte tilfeller kan det være mer å tjene på å selge produkter med høyere risiko, og dermed er det ikke sikkert at rådgiveren gir deg praktiske råd. Men som nevnt tidligere er det svært få tilfeller i dag hvor privatpersoner blir lurt inn i investeringsavtaler som ikke er tilpasset din ønsker om risiko og tidshorisont på grunn av de trenger tilsynsordningene i Norge.
Oppsummering
- Fordelen med å benytte seg av rådgivere innen porteføljeforvaltning er at du slipper å forvalte formuen din på egen hånd. Dette kan være svært tidkrevende, og i tillegg er det mye å lære seg i forhold til risikostyring og analyse uten emosjonelle overilte kjøp i markedet.
- En porteføljeforvalter kan både bistå med å gi deg råd og veiledning på hvordan du kan best forvalte formuen din selv, eller ta på seg hele ansvaret for å forvalte pengene dine.
- I Norge er det svært strenge krav og regulering av porteføljeforvaltere, som skal sørge for at du får tilpasset rådgivning i forhold til din økonomiske situasjon og risikovilje.
- Det er som regel kostnadsfritt å få en rådgivningstime hos porteføljeforvaltere, og inntektene de tjener på deg er basert på hvilke produkter du kjøper av aksjer, fondsandeler eller obligasjoner i kurtasje og eventuelt en viss prosentandel av avkastningen.